Udstilling: Livet i Kinas kæmpebyer

2016

Udstillingen Livet i Kinas kæmpebyer åbnede på Dansk Arkitektur Center 25. februar 2016. Udstillingen består af mine fotos og film af byliv og hverdagsliv i fem kinesiske storbyer, og en lydinstallation af Maiken Vibe Bauer, som har formet et soundscape af kinesisk bylyd ud fra mine filmoptagelsers lydspor. 

Udstillingen rykkede herefter til Malmö, hvor den åbnede på Form Design Center den 14. maj 2016.

 

Udstillingsåbning DAC 25. feb 2016
Udstillingsåbning DAC 25. feb 2016

Gennem mere end ti år har jeg været passioneret optaget af Kinas udvikling og især byudviklingen, der de seneste 35 år er sket med voldsom hast. I 2007 havde jeg et forskningsophold i Hongkong og besøgte nabobyen Shenzhen, der var vokset fra få tusinde til 10 millioner på 20 år. Det var svært at fatte, og besøget i byen gjorde mig konfus. Jeg kunne ikke forstå den eller mærke den som jeg er vant til at kunne forstå og mærke europæiske byer. En by uden historie og uden kultur er et sært fænomen.

Jeg begyndte at undre mig over, hvordan mon det var at bo og leve i så nye og store byer, hvor alle er førstegenerationsbyboere og alt det byggede er nyt. Siden har jeg læst alt jeg kunne opstøve om byudvikling i Kina og har rejst med mit kamera og opsøgt forskellige byer og forskellige kvarterer i byerne: Gamle og nye bykvarterer, boligkvarterer og de offentlige pladser og parker.

Udstillingen er resultat af mine observationer, sammen med bogen af samme titel, som jeg har udgivet på GADs forlag. 

Som supplement til fotos, film og lyd, rummer udstillingen nogle få plancher med facts om de kinesiske storbyers udvikling.

Gadeliv i Chengdu
I en hemmelig landsby gemt i storbyen Guangzhou
Brobygning i Chongqing
Typisk boligområde for middelklassen, Chongqing
Typisk boligbyggeri, Chongqing
New Town i Hongkong

To af mine fotos fra Kina blev i foråret 2018 genoptrykt i ekstra stort udstillingsformat på Dansk Arkitektur Center som en del af udstillingen "Ramt af byen". Den udstilling rykkede siden til Musikhuset i Aarhus, hvor billederne blev vist frem til november 2018.